Sådan kan man komme til Pigna

Det tager lidt tid fra Danmark, men det er forholdsvis nemt at komme til Pigna, og der er en række forskellige muligheder. Her er nogle af de mest almindelige.

I bil:

Der er ca. 1600 km fra Padborg til Pigna.

Tager man den mest direkte vej, er det de første 1400 km næsten stik syd, øst for Genua drejer man mod vest og tager så efter et par hundrede kilometer - og et utal af tunneler - fra ved afkørslen til Ventimiglia. Den kører man så igennem, tilbage mod øst, og der, hvor den går over i Camporosso, er der en rundkørsel, hvor man tager anden afkørsel, og efter yderligere 18 km er man så i Pigna. 

Med fly:

Der er forskellige muligheder.

Lufthavnen i Nice (Aeroport Nice Cote d'Azur, kort: NCE) ligger nærmest - kun ca. 70 km fra Pigna. Her kan man selvfølgelig leje en bil, men man kan også tage toget til Ventimiglia og derfra en bus til Pigna - mere om det nedenfor.

Hvis man kan acceptere en lidt længere vej fra en lufthavn til Pigna, eller hvis man gerne vil kombinere opholdet i Pigna med at se andet af Italien, kan man jo også vælge at flyve til fx Genua, Milano (Malpensa, Linate, Bergamo) eller Pisa.

Man skal så nok regne med en mellemlanding, hvis man ikke kan flyve fra København. Det tager så lidt længere tid end med en direkte flyvning, men er ikke nødvendigvis dyrere, ja det kan være billigere. Så selv hvis man flyver fra København, kan det somme tider betale sig med en mellemlanding.

Jeg anbefaler, at man køber flybilletter direkte hos det enkelte flyselskab, selvom prisen i nogle tilfælde kan være (lidt) billigere gennem et af formidlingsselskaberne, for så løber man ikke ind i unødige problemer i forbindelse med ombookninger, aflysninger og den slags.

Leje af bil:

Der er selvfølgelig biler at få i lufthavnene. I Nice er det i Terminal 2, hvortil der fra terminal 1 både er en shuttlebus og en sporvogn. De er gratis.

Det eneste udlejningsfirma i nærheden af Pigna ligger i Camporosso (lige ved vejen fra kysten op mod Pigna): Caralingella (www.fratellicaringella.com/sito-cortesia). Priser og andet kan man få oplyst ved at skrive/ringe til dem. Selve billejen er hos dem ikke nødvendigvis billigere end bureauerne i lufthavnene, og bilerne har måske ikke helt samme standard, men tillægsydelserne kan være billigere (fx ekstra chauffør). Og så er de meget venlige.

Offentlig transport

Fra lufthavnen i Nice til Ventimiglia:

Fra lufthavnens terminal 1 og 2 kan man tage en sporvogn (L2 og L3) til den nærmeste togstation. Stoppestedet hedder Grand Arénas. Det er gratis at køre denne strækning (skal man længere, skal man løse billet). www.nice.aeroport.fr/en/directions/public-transport

Fra terminal 1 er der for øvrigt ikke længere, end man kan gå til stationen på 10-15 minutter.

Stationen hedder Nice St Augustin, og herfra er der tog til Ventimiglia (fransk: Vintimille) én til to gange i timen (afhængig af tidspunkt på dagen). På www.sncf-connect.com/ eller app'en sncf-connect kan man se afgangstider og købe billet. Man kan også købe billet på stationen (oftest kun i automat).

Fra byer i Italien: Her kan man med fordel benytte www.trenitalia.com eller den tilknyttede app. Det er for øvrigt set med danske øjne forholdsvis billigt at køre med tog i Italien.

Med hensyn til køreplaner (for Europa i det hele taget) kan jeg også anbefale www.bahn.de.

Fra Ventimiglia til Pigna

Med bus:

Der er busforbindelse Ventimiglia - Pigna: linje 7. Jeg vil ikke lave en direkte henvisning til køreplanen på nettet, da der skiftes mellem sommer- og vinterekøreplan. Den aktuelle køreplan kan man finde sådan:

På siden https://rivieratrasporti.it/ trækker man curseren op på ORARI (køreplan) og klikker på menupunktet Riviera Trasporti SpA. Her kan man så - afhængig af årstiden - vælge Orario invernale (vinter) eller Orario estivo (sommer) uden angivelse af specielle ruter. På denne køreplan scroller man så frem til Linea 7 VENTIMIGLIA - DOLCEACQUA - ISOLABONA - PIGNA - CASTELVITTORIO ( ROCCHETTA - APRICALE - BUGGIO ).

I vinterkøreplanen køres sandsynligvis kun på hverdage (solo feriale) - dvs. ikke søn- og helligdage. Af bitter erfaring ved jeg, at det er godt at være orienteret om, hvornår der er helligdage i Italien.

Som man vil se af køreplanen, er der et begrænset antal daglige afgange, så det skal man være opmærksom på, når man planlægger sin rejse.

Køber man billet i bussen koster turen 2,50 Euro, køber man den i en kiosk - fx på banegården - koster den 1,50 Euro.

Med taxa:

Det er muligt at tage en taxa, selvom det kan være lidt svært at få en ved banegården. Og det er noget (=meget) dyrere en med bus. Jeg vil tro, at man skal regne med en 40-50 Euro.

Jeg hjælper gerne med yderligere informationer.